Činjenice o Vlašiću

Posted by: ugar
Category: blog

Činjenice o Vlašiću
*planina Vlašić je druga planina po visini u centralnoj Bosni
*najviši vrh planine Vlašić je Paljenik, 1943 m nadmorska visine
*planina Vlašić zauzima površinu od 500 km²
*planina Vlašić je dobila ime po starim nomadima Vlasima
*najveći dio planine Vlašić pripada općini Travnik
*Vlašić je jedna od najvećih planinskih visoravni u Bosni i Hercegovini
*zbog svog položaja Vlašić je jedna od najotvorenijih planina na području Balkana
*da je pod šumom 7264 hektara Vlašića, a 2777 hektara pod pašnjacima.

Vlašić je planina smještena u središnjoj Bosni i Hercegovini, u blizini grada Travnik.

Lokacija: Planina Vlašić je dio Dinarida, koji je planinski lanac koji se proteže kroz jugoistočnu Europu.

Visina: Vrh Vlašića, poznat kao Paljenik, doseže visinu od 1.943 metra nadmorske visine, čineći ga jednim od viših vrhova u Bosni i Hercegovini.

Skijanje: Vlašić je popularno odredište za skijanje i zimski turizam. Na planini se nalazi nekoliko skijaških staza različite težine i dužine, kao i moderni ski liftovi.

Priroda: Vlašić je prekriven šumama, livadama i pašnjacima. Planina je poznata po svojoj netaknutoj prirodi i ljepoti, te pruža mogućnosti za planinarenje, pješačenje i istraživanje prirodnih ljepota.

Smještaj: Na Vlašiću postoje brojni hoteli, apartmani i planinarski domovi koji pružaju smještaj posjetiteljima. Turisti mogu uživati u boravku na planini i iskoristiti brojne aktivnosti na otvorenom.

Legenda o vješticama: Vlašić je također poznat po legendi o vješticama. Prema legendi, na planini su živjele vještice koje su se okupljale kako bi obavljale svoje tajanstvene rituale.

Planinski vrhovi: Osim vrha Paljenik, na Vlašiću se nalazi još nekoliko planinskih vrhova, kao što su Crni Vrh, Šišavača i Veliki Vlašić.

Planinarski izleti: Vlašić je omiljena destinacija za planinare i ljubitelje prirode. Postoje brojne planinarske staze koje vode do vrhova i drugih atraktivnih lokacija na planini.

Tradicionalna kuhinja: Posjetitelji Vlašića mogu uživati u tradicionalnoj bosanskoj kuhinji koja obiluje jelima poput cevapa, bureka, pite i drugih specijaliteta.

Pogled s Vlašića: S vrha Vlašića pruža se spektakularan pogled na okolne planine, doline i jezera. Ovaj pogled često oduzima dah posjetiteljima i pruža nezaboravno iskustvo.

Dobro nam došli,
☎️0038761/133-163
📧villaugarvlasic@gmail.com

ugar

Odgovori